Konstrukciós megoldás WRFT

 

Orsóház

 

Az orsóház megmunkáló gépeknél használatos legújabb világpiaci irányzatok alapján lett megtervezve. A WRFT 150 CNC típusú gépnél a gerenda kinyúlás (V tengely) 1000 mm és az orsó kinyúlás (W tengely) 1000 mm szintén.

Gömbgrafitos öntvényből készült és az orsóház fő hordozó része (gerenda) hasáb alakú 460x520 mm. Az orsó hajtására aszinkron szervomotor szolgál, melynél teljes terjedelmű fordulatszám-szabályozás lehetséges és bolygórendszerű kétsebességes sebességváltó amely két sebességfokozattal rendelkezik. A sebességváltás automatikusan történik a beállított fordulatszám alapján.

Az orsó automata patronos szerszámbefogóval szerelt. Ezen befogó és a tányéros rugók megtöbbszörözik a befogó erőt. Az elengedést hidraulikus henger biztosítja. Az orsóház SKF csapágyazása folyamatos zsírkenést kap. Az orsó ISO 50 kúppal ellátott DIN 69 871/2 szabvány alapján és levegővel fújt.

 

Az orsóház szánvezetése

Az orsóház szánvezetése hőkezelt GGG60 gömbgrafitos öntvényből készült. Az orsóház és szánvezetésének tömege amely függőleges irányba mozog 2 golyósorsóval (ún. Gantry tengely) és 2 lineáris optoelektrikus helyzet érzékelővel van kiegyensúlyozva. Ennek köszönhetően biztosított a maximális biztonság a magas szintű pontosság és minőség a megmunkált felületen.A szán biztosítja az orsóház függőleges mozgását az Y tengelyen lineáris vezetés segítségével amely az állványra van helyezve. Egyidejűleg lehetővé teszi az orsóház (gerenda) kinyúlását szintén lineáris vezetés segítségével amely a gerendán van elhelyezve.

 


 CNC forgó asztal


A T25, T40 vagy T50 forgó asztal szilárd ágyból áll amelyen mozog az asztal szánszerkezete forgó asztal illesztéssel. A felfogó lap hengeres keresztcsapágyon nyugszik amely biztosítja a nagy asztal terhelhetőséget minimális passzív ellenállásokkal.
B irányban az útmérés szögjeladóval van megoldva, mely az asztal közepén elhelyezett fix csaphoz van felfogva és 0,001° beállíthatóságot tesz lehetővé. A forgó asztal a vezérlőrendszerből van irányítva és az elfordulás Master-Slave elven működik.
Megmunkálásnál a megmunkálandó anyag megkövetelt pontosságának betartása érdekében a forgó asztal 4 ponton hidraulikusan van megerősítve és a hosszanti mozgás állíthatósága automata helyzeti kötésben van tartva.

 
Maximális terhelhetőség Az asztal méretei Az asztal mozgása
15 000 kg 1 600 x 1800 mm , 1 800 x 2 200 mm

 

2 000 mm -től 5 000 mm-ig

 

20 000 kg 2 000 x 2 400 mm

 

Az állvány robosztus bordázott hegesztett acél. Az orsóház (szánszerkezetre helyezve) az állványon mozog lineáris vezetésen 6 hengergörgős egységen. Az állvány felső részén van elhelyezve 2 hajtás áttételváltóval. Ezek a hajtások tengelykapcsolón keresztül hajtják a golyósorsókat amelyek biztosítják az orsóház vertikális (függőleges) mozgását. A golyósorsók az orsóház szánszerkezetének vezető felületei közt vannak elhelyezve. Az orsóház helyzete lineáris optoelektrikus érzékelővel van mérve két mérőléc (jobb és bal oldalon) segítségével.
A meghajtó mechanizmus, vezető felületek és az útmérő sérülések ellen teleszkopikus burkolattal védettek.Az Y tengely (az orsóház függőleges mozgása) ún. Gantry tengelyekkel van megoldva ami annyit jelent, hogy a mozgást 2 elégségesen méretezett golyósorsó biztosítja a helyzetváltozást pedig 2 mérőléc. Mindkettő a lehető legnagyobb osztáson van elhelyezve.

Ez a megoldás a következő előnyökhöz vezet a hagyományos megoldásokkal szemben:
■nincs szükség kiegyensúlyozó berendezésre (ellensúly vagy hidraulikus kiegyensúlyozó)
■nincs szükség mechanikus berendezésre az orsóház súlypontjának kiegyenlítésére
■biztonsági szempontból a golyósorsók túlméretezettek, hogy egy is önállóan megtartja az orsóház és a szánszerkezet súlyát.
■egyszerű az orsóház súlypontjának a kiegyenlítése a vezérlőrendszer segítségével.

Amennyiben az egész orsóház vagy csak a munka orsó van kinyúlva vagy az orsóház homlokfelületére hozzáadott berendezés van felszerelve (pl. marófej) a rendszer 2 mérőléc és 2 önállóan vezérelt golyósorsó segítségével tudja ezt biztosítani és a súlypontváltozást eliminálni úgy, hogy ne legyen megzavarva a pontosság és a geometria a megmunkálásnál.

 
   A kereszt és hosszanti ágyazat minőségi GG30 szürkeöntvényből gyártottak. Az öntvények hőkezeltek. Az öntvény konstrukciója, a bordázat tervezése és a falvastagság a rezgés és a vibráció csillapítás, amelyek a vágási folyamatnál keletkezne, figyelembevételével készült.

Állvány az ágyazaton hengeres vezetésen mozog 10 hengergörgős egységen. Az állvány mozgását 2 motor biztosítja 2 áttételvátóval és fogasléc az ágyazaton.

Az állvány helyzete lineáris optikus helyzetérzékelővel van mérve.

A mechanikus holtjáték kiegyenlítést „Master-Slave" elv helyetesíti.

Ez a megoldás a következő előnyökhöz vezet a hagyományos megoldásokkal szemben:
■egyszerűség és megbízhatóság - minden elektromosan van megoldva a vezérlőrendszer programjának segítségével
■alacsonyabb karbantartási igény - nincs szükség a holtjáték kiegyenlítő előfeszített áttételváltó ellenőrzésre és beállításra
■zökkenőmentes a szerviz és az esetleges tartalék alkatrészek csere - teljesen szabványosított egységek vannak használva - szervóhajtás, közvetítő kerék, sebességváltó, ...

Az egész acél teleszkopikus burkolattal védett.
5 m ágyhosszig az állvány hajtására golyósorsó szolgál. Az útmérés ugyan úgy van megoldva mint a fogasleces hajtásnál.

 

top

Érdekelheti Önt