Konstrukciós megoldás

 

Az orsóház a megmunkáló gépeknél használatos legújabb világpiaci irányzatok alapján lett megtervezve. A WFT 13 típusú gépnél az orsókinyúlás W=730 mm.
Az orsóház gömbgrafitos öntvényből készült, melyben található a munka orsó és a kétsebességes sebességváltó. Az orsó hajtására aszinkron szervomotor szolgál, melynél teljes terjedelmű fordulatszám-szabályozás lehetséges és bolygórendszerű kétsebességes sebességváltó amely két sebességfokozattal rendelkezik. A sebességváltás automatikusan történik a beállított fordulatszám alapján.
 

 

 

 

 A forgó asztal hosszirányú állíthatósággal szilárd ágyból áll amelyen mozog az asztal szánszerkezete forgó asztal illesztéssel. Mindkét rész robosztus bordázott öntvényből gyártottak, melyek hőkezeltek. A felfogó lap hengeres keresztcsapágyon nyugszik amely biztosítja a nagy asztal terhelhetőséget minimális passzív ellenállásokkal.
B irányban az útmérés szögjeladóval van megoldva, mely az asztal közepén elhelyezett fix csaphoz van felfogva. A gép alapkivitelben egy Harmonic Drive motorral szerelt és két mechanikusan előfeszített közvetítő-fogaskerékkel a holtjáték kiküszöbölésére (opcióban a gép 2 motoros verzióban is szállítható amelynél a holtjáték MASTER-SLAVE elektromos rendszerrel van kiküszöbölve). Megmunkálásnál a megmunkálandó anyag megkövetelt pontosságának betartása érdekében a forgó asztal hidraulikusan van megerősítve.
 
Maximális terhelhetőség Az asztal méretei Az asztal mozgása
15 000 kg 1 600 x 1800 mm , 1 800 x 2 200 mm

 

2 000 mm -től 5 000 mm-ig

 

20 000 kg 2 000 x 2 400 mm

 

Az állvány oszlopos karakterű sűrűn bordázott hőkezelt masszív öntvény. Az orsóház mozgását az edzett csúszóvezetésen golyósorsós, szervomotoros (Heidenhain, Fanuc) meghajtású előtoló mechanizmus biztosítja. A szánvezetés és orsóház csigán keresztül ellensúllyal van kiegyensúlyozva mely az állványon belül van megvezetve.
Az Y tengely útmérése lineáris optikus útmérő vonalzóval van megoldva. A golyósorsóanya és az összes csúszó felület mely az orsóház előtolását biztosítja központi olajkenést kapott. Az előtoló mechanizmus és a vezető felületek teleszkopikus burkolattal védettek a sérülések elkerülése érdekében.

 
 A kereszt és a hosszán minőségi GG 30 szürkeöntvényből készült. Az öntvények hőkezeltek. Az öntvények szerkezete a bordázat és falvastagság tervezésénél figyelembe vettük a maximális rázkódás és vibráció csillapítást vágási folyamatban.

A vezetőfelületek csúszóvezetéses kivitelben edzettek. Ezek a felületek valamint a golyósorsó és az útmérő berendezés teleszkopikus burkolattal védett.

 

top

Érdekelheti Önt